NAGOVOR PREDSEDNIKA JURIJA KAVČIČA NA PROSLAVI OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

V torek 20. 12. 2022 je v Rudniški dvorani v Idriji potekala prireditev »Krila naših pesmi«, ki je bila namenjena počastitvi Dneva samostojnosti in enotnosti.
Na vsebinsko bogati in doživeto izvedeni prireditvi so nastopili učenci in učitelji Osnovne šole Idrija, Glasbene šole Idrija, Gimnazije Jurija Vege, pevski zbor Tice, Plesni klub Nastje Lakner in Metka Pavšič.
Udeležence je nagovoril Jurij Kavčič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno.  Njegov nagovor v nadaljevanju objavljamo v celoti:

Spoštovani gostje, spoštovane veteranke in veterani vojne za Slovenijo ter spoštovana organizatorka ga. Lidija Kacin

Te dni mineva 32 let od plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je bil 23. decembra 1990. Izidi pa so bili uradno objavljeni tri dni po tem, tako da 26. decembra obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Glede plebiscitarnosti, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država je bil takrat slovenski narod skoraj 100 odstotno enoten, a žal od takrat pa vse do danes ni tako.
Slovenska skupščina je 25. junija 1991 na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno državo uzakonilaTemeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.
Dan pozneje, 26. junija je bila suverena slovenska država razglašena in že ta isti dan ter naslednjih deset dni ji je bila suverenost poizkušana odvzeti.
V tem zgodovinskem procesu smo vojne veteranke in vojni veterani leta 1991 imeli pomembno vlogo. Z orožjem v roki smo se uprli takrat eni najmočnejših armad takratne Evrope, brez vprašanj, brez delitev in brez preračunljivosti, ter obranili slovenski narod in slovensko državo!
To danes imamo in moramo ohranjati za naše bodoče rodove, ter stremeti še za boljšimi pogoji doma, kot v svetu.

Zato ob državnem prazniku, Dnevu samostojnosti in enotnosti prejmite v mojem imenu in imenu OZVVS Idrija Cerkno iskrene čestitke.
Naj ne bo nikoli pozabljeno!