SVEČANOST S KATERO OHRANJAJO SPOMIN NA PRVE PARTIZANSKE SMUČARSKE TEKME V OSVOBOJENEM CERKNEM

Občinstvo, ki je v petek 27. januarja 2023 skoraj do zadnjega napolnilo dvorano Glasbene šole Cerkno, je prisostvovalo slavnostni akademiji Partizanske smučine Cerkno 45. Dogodek, ki ga organizacijski odbor že več let pripravlja na predvečer tradicionalnih spominskih smučarskih tekem, je letos potekal v organizaciji Območnega združenja VVS Idrija Cerkno.

 

Svečanosti so se udeležili vidni predstavniki, javnega življenja, Slovenske vojske ter veteranskih organizacij.

Zbrane je ob postroju praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij pozdravil župan Občine Cerkno Gašper Uršič.

 

Slavnostni govornik na akademiji je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, ki se je opozoril na sporočilo dneva holokavsta, ki ga obeležujemo ravno na ta den. V zaključnih mislih pa se je organizatorjem zahvalil, da so organizirali spomin na prve in edine smučarske tekme v okupirani Evropi, saj je po njegovih besedah to ena redkih prireditev, kjer se ne govori o grozotah vojne, ampak o ponosu ljudi, ki so takrat pripravili in se udeležili tega dogodka.
Za glasbene vložke so z mladostno svežino ter tkanjem niti v skupno prihodnost, poskrbele pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Cerkno.

 

Sestavni del letošnje akademije je bila predstavitev in ogled dokumentarnega filma scenarista in režiserja Dušana Moravca »Partizanske smučine Cerkno ’45«, v katerem se ohranja žlahtnost spomina na dogajanje 20. in 21. januarja 1945. Dokumentarec prepleta foto dokumentarno gradivo in edinstvena pričevanja ljudi, ki so se udeležili takratnih tekmovanj v Cerknem ter ljudi, ki so takrat ta dogodek le spremljali.
Avtorju Dušanu Moravcu ter snemalcu in producentu filma Matjažu Mraku sta Miha Butara in župan Gašper Uršič kot zahvalo organizacijskega odbora podelila zlati plaketi Partizanskih smučin.

Režiserju filma  Moravcu pa še posebno spominsko plaketo.
Za pomoč pri realizaciji filma so se udeleženci zahvalili tudi številnim posameznikom in ustanovam, ki so pripomogli k snovanju in realizaciji filma.

Na koncu pa je bila zahvala in skromna pozornost s šopkom cvetja namenjena nastopajočim v filmu, ki so v filmu posodili svoje spomine, glas in stas, ki so bili pripravljeni podeliti fragmente tistega časa, ki se zdaj z vidnimi nitmi povezujejo s sedanjostjo.
Akademija se je zaključila s predvajanjem filma Partizanske smučine Cerkno 45. Zanimanje, ki ga je ta film požel doma in v tujini, je dokaz, da se vrednote, prebujene in okrepljene v takrat osvobojenem Cerknem, prenašajo naprej med naše zanamce in ohranjajo živ spomin, predvsem pa ponos na tisti čas.