VOJNI VETERANI, KI SO ČLANI OZ VVS IDRIJA CERKNO, SO PREJELI SPOMINSKE MEDALJE

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno je na svečanosti, ki je potekala v soboto 25.02.2023, v imenu Vlade Republike Slovenije, svojim članom, ki imajo status vojnega veterana 1991, svečano podelila spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

Svečanosti, katere se je udeležila le dobra tretjina povabljenih veteranov, sta se poleg vodstva Območnega združenja udeležila tudi Gašper Uršič, župan Občine Cerkno in Tomaž Vencelj, župan občine Idrija.

Po državni himni, ki sta jo odigrali učenki Osnovne šole Idrija, je udeležence uvodoma nagovoril Jurij Kavčič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno. Poudaril je pomen zaslug vojnih veteranov, ki so leta 1991 brez vsakršne preračunljivosti, hrabro prijeli za orožje in bili z njim pripravljeni braniti samostojnost in neodvisnost Republike Slovenije. Zato jim je priporočil, da s ponosom nosijo spominske medalje, ki jim bodo podeljene.

Pojasnil je razloge, med katerimi je bila tudi epidemija Covid 19, zaradi katerih spominske medalje podeljujejo šele letos. Pojasnil je tudi dejstvo, da spominske medalje podeljujejo samo tistim vojnim veteranom, ki so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno. Vsi ostali udeleženci osamosvojitvene vojne iz tedanje Občine Idrija, ki imajo urejen status vojnega veterana, pa bodo na povabilo Ministrstva za obrambo, spominske medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije lahko prevzeli na sedežu Uprave za obrambo v Postojni.
Navzoče sta nagovorila tudi Gašper Uršič, župan Občine Cerkno in Tomaž Vencelj, župan občine Idrija.

Oba sta se vojnim veteranom zahvalila za njihova nesebična in hrabra dejanja v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter jim čestitala ob prejemu spominske medalje 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

Po doživeto odpeti domoljubni pesmi, ki jo je odpela učenka Osnovne šole Idrija, je sledila podelitev spominskih medalj.

Po zaključku svečane podelitve pa so udeleženci nadaljevali delo na rednem letnem Zboru članov OZ VVS Idrija Cerkno, temu pa je sledilo prijateljsko druženje udeležencev.