VABLJENI NA TRI DNEVNI IZLET V BOSNO

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno in Združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno vas vabita na tri dnevni izlet v BiH:

KONJIC -TITOV BUNKER, JABLANICA IN MOSTAR
(05.05. – 07.05.2023)

Program:
Odhod avtobusa iz Cerknega v četrtek 04.05.2023 ob 22.00 iz parkirišča na stari Eti, (dogovorjeno z lastniki za parkiranje, da se tam pusti avte) proti Hercegovini.
Vstopanje na vmesnih postajah (Želin, Sivka, Spodnja Idrija, Godovič,…), v Idriji pri Tušu.

1. DAN (petek, 05.05.): Slovenija – Konjic – Jablanica – Mostar
Naš prvi postanek bo v Konjicu, kjer se nahaja znameniti Titov bunker pod imenom D0 ARK. Vhod ob 12.00. Grajen je bil v tajnosti med letom 1953 in 1979. Vanj bi se v primeru atomske katastrofe lahko zatekli Tito in 350 najožjih sodelavcev.

 

Ta impozanten objekt obsega preko 6.500 m2 in sega v globino 300 m. Do 1990-ih je bila gradnja 4,6 miljarde USD vrednega bunkerja najstrožje varovana skrivnost Jugoslavije. Ogled v spremstvu lokalnega vodnika. V Konjicu obiščemo tudi partizanski spomenik in stari most, ki velja za enega najlepših arhitekturnih dosežkov v času Otomanske nadoblasti.

 

Po skupnem kosilu v Konjicu, vožnja do Jablanice.

V muzeju v Jablanici  bomo prisotni pri otvoritvi interaktivne potujoče razstave Mestnega muzeja Idrija “Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope”.

 

Nagrajena razstava, ki je sporočila in vrednote Franje ponesla v svet.

Otvoritev razstave ob 17.00.

Vožnja do Mostarja. Prosto. Nočitev. Na razpolago so dvo in troposteljne sobe. (Lahko navedete želje ob prijavi).

 

2. DAN (sobota, 06.05): Mostar – Jabalanica – Mostar
Po zajtrku se odpravimo v Jablanico, kjer se bomo ob 12.00 udeležili slavnostne proslave ob 80. obletnici Bitke na Neretvi – ene najslavnejših in najhumanejših bitk 2. svetovne vojne. Po zaključku proslave in druženja sprehod do ostankov porušenega mostu na Neretvi, kjer so posneli tudi znani film »Bitka na Neretvi«.

Povratek v Mostar, kjer se bomo sprehodili po najstarejšem mostarskem bazarju, ki je še danes znan po številnih restavracijah, lokalih in trgovinicah s spominki. Ustavili se bomo na slovitem starem mostu. Čas za nakup spominkov, samostojno odkrivanje mesta ali okrepčilo. Nočitev.

 

3. DAN (07.05): Mostar – Jajce –Slovenija
Po zajtrku vožnja v Jajce, samostojni ogled slikovitega mesteca ob reki Plivi: Sahat kula, cerkev sv. Luke,… ali ob doplačilu ogled muzeja, posvečenega zasedanju AVNOJA. Zadnji postanek v BiH bomo naredili v Bosanskem Petrovacu v etno selu za skupno pravo tradicionalno bosansko kosilo. Nadaljevanje vožnje proti Sloveniji. Prihod v poznih večernih urah.

Opomba:
– Kdor ne bi želel oditi ali se udeležiti proslave v Jablanici, bo imel prosti dan za samostojno odkrivanje Mostarja ali Jablanice.
– Na avtobusu bo tudi harmonikaš, ki bo skrbel za prijetno vzdušje.

CENA: 190 eur/osebo (pri najmanj 40 osebah)
CENA VKLJUČUJE: 2X nočitev z zajtrkom v centru Mostarja, 2x kosilo (Konjic – petek in Bosanski Petrovac – nedelja), avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, vstopnina za Titov Bunker
MOŽNA DOPLAČILA:
– muzej AVNOJ v Jajcu =4 eur

POMEMBNO:
1.Za vstop v BiH potrebujete veljavno osebno izkaznico ali potni list
2.Zdravstveno zavarovanje za tujino je v vaši pristojnosti (po želji ga lahko uredite preko zavarovalnic Vzajemna, Triglav, Sava, Generali – Corris)

PRIJAVA:
Prijavite se pri Franci Ferjančič (franci.ferjancic@siol.net 041 475 312 ) ali Jože Jeram (041 201 932) najkasneje do nedelje 16.04.2023.
Ob prijavi je potrebno plačati 90,00 eur akontacije na:
OZ ZVVS Idrija – Cerkno, Vojkova ulica 2 a, 5280 Idrija, TRR: SI56 1915 7500 5771 210 odprt pri Deželna banka Slovenije d.d.. Namen nakazila: Izlet Konjic – Jablanica – Mostar.
Ob morebitni odpovedi udeleženca se vplačane akontacije ne vrača.odpovedi
Preostanek 100,00 Eur se na dan odhoda pobira na avtobusu.

Vljudno vabljeni, dobra družba bomo in lepo se bomo imeli!