ČESTITKE ZA DRŽAVNI PRAZNIK- DAN UPORA PROTI OKUPATORJU TER VESELO PRAZNOVANJE DANAŠNJEGA IN BLIŽAJOČIH SE PRVOMAJSKIH PRAZNIKOV

Danes praznujemo državni praznik – Dan upora proti okupatorju. Na ta dan leta 1941 so se v hiši književnika Josipa Vidmarja v Ljubljani sešli hrabri, ponosni in uporni možje, predstavniki Komunistične partije, krščanskih socialistov, društva Sokol in kulturnikov ter ustanovili Protiimperialistično fronto. Ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo so to organizacijo preimenovali v Osvobodilno fronto Slovenskega naroda. To je bila osrednja Slovenska odporniška organizacija, ki je sprožila upor proti fašističnim in nacističnim okupatorjem, ter ga vodila do končne zmage v drugi svetovni vojni.
Kljub temu, da so danes drugačni časi je prav, da prispevek, ki so ga naši predniki dali narodnoosvobodilnemu boju, zlasti med mladimi, ne gre v pozabo.
Glavni sporočili Dneva upora proti okupatorju sta uporništvo in domoljubje. Ti dve vrednoti sta Slovencem pomagali preživeti ter ustvariti samostojno državo. Podžigali sta jih v narodno osvobodilnem boju, kot tudi v procesih osamosvajanja Slovenije. V osamosvojitveni vojni leta 1991 smo Slovenci dokazali da imamo svojo hrbtenico in, da se znamo postaviti za svoj prav. Šlo zato, da Slovenci ohranimo svoje državno ozemlje. Vhodna vrata v to ozemlje pa so bili mejni prehodi na kopnem in morju, ter letališče Brnik. JLA nam je z zasedbo le-teh želela vzeti ključe naših vhodnih vrat. Tega pa jim Teritorialci in Miličniki nismo mogli dovoliti.
Kljub temu, da že 32 let mirno živimo v samostojni državi, je za vse, zlasti pa za vojne veterane vseh generacij, ki smo vojne doživeli na lastni koži, ključno prizadevanja za mir. Mir je stanje sožitja, razumevanja in sodelovanja. Njegov največji nasprotnik pa je sovraštvo, ki države in narode sveta peha v medsebojne oborožene spopade. Upamo, da bo Evropskim voditeljem v Ukrajinskem spopadu uspelo dokazati, da nasprotja med državami znajo in zmorejo reševati tudi po mirni poti.
Vsem vam čestitamo državni praznik- Dan upora proti okupatorju in vam voščimo veselo praznovanje današnjega in bližajočih se prvomajskih praznikov!