BOGATA SPOZNANJA, NOVA PRIJATELJSTVA IN VTISI S POTOVANJA PO BOSNI IN HERCEGOVINI

V nedeljo 7.5.2023 so se s tridnevnega izleta, polni zanosa, vtisov in novih spoznanj ter novih prijateljstev, vrnili veterani vojne za Slovenijo in borci za vrednote NOB iz idrijsko cerkljanskega ter njihovi prijatelji iz drugih krajev Slovenije. Potovanje, ki je potekalo v organizaciji Jožeta Jerama in pod vodniško taktirko Špele Kenda, je udeležence najprej vodilo v Konjic, kjer so si ogledali znameniti Titov bunker.

Ta impozanten objekt obsega preko 6.500 m2 in sega v globino 300 m. Do leta 1990 je bil to najstrožje varovana skrivnost Jugoslavije. V njem je bilo zagotovljeno bivanje 350 osebam. V primeru atomske katastrofe bi v njemu delovalo Jugoslovansko državno vodstvo in vojaško poveljstvo s Titom na čelu.
V Konjicu so si ogledali tudi partizanski spomenik, kamor so položili cvetje in stari most, ki velja za enega najlepših arhitekturnih dosežkov v času Otomanske nadoblasti.
V popoldanskih urah so se odpravili v Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi“ v Jablanico, kjer je se je odvil osrednji dogodek potovanja.
Prisostvovali so svečani otvoritvi potujoče razstave »Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope«, ki jo je pripravil Mestni muzej Idrija. Z odprtjem te razstave sta se na tem zgodovinskem kraju prepletli dve zgodbi, bitka za rešitev 4000 ranjencev in partizanska bolnišnica v kateri se zdravilo okoli 900 ranjencev različnih narodnosti. Obe, vsaka s svojim sporočilom, sta spomenik človečnosti, tovarištva in solidarnosti iz časa NOB.
Na odprtju razstave, so spregovorili dr. Zvone Žigon namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Sarajevu, Marijan Platiše častni občan Občine Cerkno, dr. Miha Kosmač, direktor Mestnega muzeja Idrija, Belma Halilhodžič direktorica muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“ in Sead Đulič predsednih borčevske organizacije BIH. Milojka Magajne, avtorica razstave, pa je udeležence popeljala po razstavi.

Nato so se odpeljali v Mostar, kjer so imeli namestitev in dovolj časa za ogled znamenitega starega mostu, ki je bil v zadnji vojni porušen in nato s pomočjo Unesca obnovljen ter za sprehode po mestu in najstarejšem mostarskem bazarju.

Številne restavracije in lokali, ki so jih napolnili glasovi harmonike in slovenska pesem, pa so nudili veliko priložnosti za veselo druženje.
Svečanost posvečena osemdeset letnici legendarne bitke na Neretvi – bitke za ranjence, katere so se naslednji dan udeležili v Jablanici je izzvenela kot veliko zborovanje nekaj tisoč antifašistov iz celotne nekdanje Jugoslavije, ki so izražali pripravljenost da tudi v bodoče promovirajo ideje svobode, humanosti, solidarnosti in antifašizma.

Program praznovanja jubileja se je začel s spuščanjem 80 nageljnov v Neretvo in polaganjem vencev pred spomenik padlim za svobodo.

Venec je položila tudi delegacija vojnih veteranov in borcev za vrednote NOB iz Idrije in Cerknega.

Dogajanje se je nadaljevalo na zunanjem odru Muzeja »Bitka za ranjence na Neretvi«. Zbrane je nagovorilo več visokih gostov. Sledil pa je bogat kulturni program s številnimi nastopajočimi.

Za vrhunec pa je s svojim udarnim in doživetim nastopom poskrbel Tržaški partizanski pevski zbor »Pinko Tomažič«.

Zadnji dan jih je pot vodila v Jajce, kjer so si ogledali slikovito mestece ob reki Plivi in njene znamenite slapove.

Nekateri so si ogledali tudi muzej posvečen drugemu zasedanju AVNOJA.

 

Zadnji postanek v BiH je bil v Bosanskem Petrovcu, kjer so si v Etno selu privoščili pravo tradicionalno bosansko kosilo.

Nato pa so nadaljevali vožnjo proti domu.