ZAKLJUČIL SE JE DVANAJSTI LITERARNI NATEČAJ »TUDI PRI NAS JE POTEKALO OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE«

Z nagradno ekskurzijo in svečano razglasitvijo rezultatov, ki je potekala v Parku vojaške zgodovine v Pivki, se je v četrtek 11.5.2023 zaključil dvanajsti literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, katerega v sodelovanju z vodstvi in mentorji osnovnih šol iz občin Idrija in Cerkno, organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno.

 

Na letošnji literarni natečaj se je s svojimi literarnimi prispevki odzvalo kar štirideset mladih avtorjev, od tega osem iz OŠ Cerkno, trije iz OŠ Črni Vrh nad Idrijo, petindvajset iz OŠ Idrija in štirje iz OŠ Spodnja Idrija. Strokovna komisija Območnega združenja, ki jo vodi Zorko Velikanje, je po temeljitem branju prispelih prispevkov opravila izbor in odločila kateri avtorji so se v okviru 12. literarnega natečaja odrezali najbolje.

Najboljše literarne prispevke v posameznih šolah so napisali: Neža Razpet iz Osnovne šole Cerkno, Alja Felc iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo in Julija Alič iz Osnovne šole Spodnja Idrija. Zaradi izjemno velikega odziva idrijskih osnovnošolcev, je komisija odločila da izjemoma izbere najboljše prispevke avtorjev iz posameznih razredov. Med prispevki učencev sedmih razredov je izbrala prispevek Roka Florjančiča, med prispevki osmih razredov prispevek Tineta Gnezda, izmed prispevkov devetih razredov pa prispevek Anike Tratnik.

Avtorice in avtorji izbranih prispevkov so na svečani razglasitvi rezultatov literarnega natečaja, ki je po ogledu muzejskih eksponatov,  potekala v Parku vojaške zgodovine, prejeli pisna priznanja in praktične nagrade. Za priložnostni kulturni program pa sta z branjem svojih prispevkov poskrbeli dve nagrajeni avtorici in harmonikar Edo Čelik.

 

Veteransko združenje je pod uredniškim vodstvom Marka Mikuža, tudi letos izdalo knjižico – Zbornik v katerem so objavljeni vsi literarni prispevki prispeli na dvanajsti literarni natečaj. Zbornik bo mladim avtorjem, zlasti v njihovih zrelejših letih dragocen spomin na njihovo mladostno ustvarjalnost.
Ob zaključku dvanajstega literarnega natečaja Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, vodstvom osnovnih šol, prizadevnim mentorjem in vsem mladim avtorjem čestita in se jim zahvaljuje za opravljeno delo.