NEKDANJI PRIMORSKI TERITORIALCI SO PRAZNOVALI 55 LETNICO USTANOVITVE

Številčna delegacija vojnih veteranov in nekdanjih pripadnikov Teritorialne obrambe iz Idrijskega in Cerkljanskega, se je v petek 17. 11. 2023 udeležila osrednje Primorske proslave ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije (1968-2023) in 30. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Proslava je potekala v Vili Vipolže v Goriških Brdih. Na veselje organizatorjev so dogodek s svojo prisotnostjo počastili tudi predsednik veteranske organizacije Ladislav Lipič, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ter poveljniki pokrajinskih štabov, ki so v času slovenskega osamosvajanja poveljevali enotam in štabom Teritorialne obrambe. Med udeleženci iz Idrije in Cerknega pa so bili tudi nekdanja komandanta Občinskega štaba TO Idrija Zdenko Lužnik in Zorko Velikanje, nekdanji člani Občinskega štaba, ter nekateri poveljniki tedanjih enot TO Idrija.

Svečanost sta pripravila Pokrajinska odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo severne in južne Primorske. Nosilec priprav pa je bilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda in njegov predsednik Jože Abramič.
Po prihodu praporščakov in intoniranju državne himne, ki je na noge dvignila napolnjeno dvorano Vile Vipolže, je v imenu organizatorjev udeležence nagovoril Jože Abramič, predsednik OZ VVS Brda.

Dobrodošlico v imenu Občine Brda, pa je udeležencem v pozdravnem nagovoru izrekla podžupanja Teja Jelina.

O ustanovitvi, razvoju in delovanju Teritorialne obrambe Slovenije, o njenih bojnih aktivnostih, zlasti pa o nalogah, ki jih je izvajala v obdobju osamosvajanja Slovenije je v slavnostnem govoru spregovoril načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš. Iz njegovega nagovora ni bilo razbrati politikantske dileme o tem kdaj je bila ustanovljena in od kdaj imamo Teritorialno obrambo Slovenije, ki je ob njeni petdesetletnici delila slovensko javnost. Posebej pa je izpostavil obdobje od predaje orožja Teritorialne obrambe v skladišča JLA, do delovanja Manevrske strukture narodne zaščite in skrivanja orožja v tajnih skladiščih, pa do vojaškega spopada z JLA in njeni zmagi v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 in ne nazadnje o njenem preoblikovanju v Slovensko vojsko. Vsem nekdanjim teritorialcem se je zahvalil za njihov prispevek k ustvarjanju in obranitvi samostojne in suverene Slovenije.

V doživetem kulturnem programu, ki ga je povezovala Martina Arčon, so nastopili: Pihalni orkester Brda, Nonet Brda, Pevski zbor Ludvik Zorzut in dijakinje Gimnazije Nova Gorica.
Na svečanosti izgovorjene besede o delovanju in razvoju Teritorialne obrambe, pa je dopolnjevala tudi bogata video projekcija fotografij o delovanju, usposabljanjih in drugih dejavnostih Teritorialne obrambe na Primorskem, katerih izbor sta pripravila Vito Breginc in Mitja Močnik.

Zaključek svečanosti pa je s svojim nastopom popestril primorski kantavtor Rudi Bučar.

Po zaključeni svečanosti so se udeleženci zadržali na prijateljskem srečanju, na katerem so se stiskale roke nekdanjih znancev in soborcev ter obudili številni spomini na sodelovanje v Teritorialni obrambi Republike Slovenije.