ČLANI PREDSEDSTEV SOSEDNJIH VETERANSKIH ORGANIZACIJ SO SE SREČALI V BOROVNICI

Na povabilo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika – Borovnica so se v petek 14.12.2023 na tradicionalnem letnem srečanju zbrali člani predsedstev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno, Logatec in Vrhnika – Borovnica.
Vojni veterani iz Vrhnike in Borovnice, ki so bili organizatorji in gostitelji letošnjega srečanja so pripravili zanimiv program.

Udeleženci, med katerimi je bila tudi številčna delegacija veteranov iz Idrije in Cerknega, so se zbrali na Železniški postaji v Borovnici, ki je po letošnji temeljiti obnovi postala lep, funkcionalen in sodoben logistični objekt. Predsednik domače veteranske organizacije Jože Zorman, je udeležencem, ki jih je bilo preko trideset, kratko predstavil delovanje železniške postaje skozi zgodovino in potek obnovitvenih del na objektu. Očitno je bilo, da ta objekt postaja pravi ponos Borovnice.

Srečanje so nadaljevali z ogledom Tematskega parka in spominske poti borovniškega viadukta, ki je urejen ob še stoječem stebru viadukta.

Tu so se z ustno razlago, ogledom ličnih informacijskih tabel ter z ogledom še stoječega stebra, seznanili s potekom izgradnje in usodo tega monumentalnega objekta skozi zgodovino, njegov pomen za razvoj kraja  in  širšega območja ob železnici ter dediščino ostankov tega nekoč največjega obočnega opečno-kamnitega viadukta v Evropi.

 

 

Nato so odšli v središče kraja in se ustavili v parku ob lipi, ki so jo Borovničani leta 1991 posadili v čast novonastali samostojni državi Sloveniji. Predsednik Zorman je udeležencem pojasnil takratne dogodke,  ter opisal aktivnosti za  postavitev spominskega obeležja, ki  v parku opozarja na zgodovinski pomen tistega časa in tega tega drevesa.

 

V gostilni pri Godcu je sledila izmenjava informacij o delovanju organizacij ter mnenj in načrtov o nadaljnjem delovanju območnih združenj in krovne organizacije v prihodnjem, v Zvezi veteranov tudi volilnem letu. Izrečenih je bilo tudi nekaj kritičnih razmišljanj o vsebini razstave in dokumentarnega filma o dogodkih iz osamosvojitvene vojne, ki jih je pripravila Zveza veteranov. Razpravi je ton dajal častni predsednik borovniških veteranov Jožef Molk. Po končanem uradnem delu, so udeleženci srečanje nadaljevali s prijateljskim druženjem. Naslednje leto se bodo veterani na podobnem srečanju dobili v Logatcu.