S PRIREDITVIJO »SVOBODEN LJUBIM SVOBODNO ZEMLJO« OBELEŽILI DAN UPORA PROTI OKUPATORJU IN ZAKLJUČILI LETOŠNJI LITERARNI NATEČAJ

V petek 26.4.2024 se je v Modri dvorani v Idriji odvil svečani dogodek v okviru katerega so učenci in učitelji Osnovne šole Idrija ter veterani iz OZ ZVVS Idrija Cerkno obeležili državni praznik Dan upora proti okupatorju in zaključek letošnjega 13 literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.

Naslov prireditve »Svoboden ljubim svobodno zemljo« ni bil izbran slučajno. Misel izbrana iz verza pesnika Mateja Bora izpričuje upor, hrepenenje po svobodi in ljubezen do domovine.

Kot je zapisal pesnik: Domov bom šel in sredi leh zelenih bom legel vznak in bom strmel v nebo in v meni več ne bo nobenih zapletenih misli, le ena sama sreča: svoboden ljubim svobodno zemljo!
Bogat program proslave, s številnimi nastopajočimi in z močno izročilno in spominsko noto, posvečen spominu na upor Slovencev proti okupatorju, so pripravili ter s plesom, glasbo in pripovedjo doživeto izvedli učenci Osnovne šole v Idriji s svojimi gosti ter ob pomoči svojih mentorjev.

Drugi del dogodka je bil namenjen svečanemu zaključku letošnjega 13 literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ki ga organizira OZ VVS Idrija Cerkno.

Predsednik OZ VVS Jurij Kavčič in vodja projekta sodelovanja z mladimi Marko Mikuž sta sporočila imena mladih avtoric in avtorjev, katerih literarni prispevki iz posamezne osnovne šole, so po oceni strokovne komisije najbolj ustrezali kriterijem razpisa letošnjega 13 literarnega natečaja. Njim pa sta podelila tudi priznanja in priložnostne nagrade.

Na dogodku sta udeležence nagovorili Ivica Vončina, ravnateljica Osnovne šole Idrija in Milena Kržišnik, članica vodstva veteranske organizacije.