OBUDILI SPOMIN NA BRANJENJE BARIKADE NA KLADJU IN OSVEŽILI STRELSKE VEŠČINE

V nedeljo 28.04.2024 so veterani iz OZ VVS Idrija Cerkno pripravili »Pohod po barikadah« iz Cerknega na Lajše nad Cerknim. Pohod je vodil domačin Marko Obid, ki je bil med osamosvojitveno vojno aktiven udeleženec dogajanj na barikadi na Kladju. Pohodniki so obudili spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija postavili in varovali cestno barikado, nadzirali promet in se pripravljali na preprečitev morebitnih premikov enot JLA po komunikaciji Škofja Loka – Cerkno.
Na strelišču Društva za prosto streljanje na Lajšah so se pohodniki pridružili strelcem iz vrst OZ ZSČ Idrija Cerkno in PVD Sever. Na strelišču so se udeležili strelskega urjenja z različnimi orožji, predvsem s pištolami in revolverji, katerega je pod vodstvom Braneta Tušarja pripravilo OZ ZSČ Idrija-Cerkno.
Udeležence je na strelišču obiskal tudi nekdanji poveljnik cerkljanske čete TO Idrija Dušan Obid.

V analizi, ki je sledila strelskemu urjenju so veterani in častniki ugotovili, da strelci še vedno dobro obvladajo strelske veščine. K temu nedvomno prispevajo tudi take in podobne oblike strelskih urjenj in, da tovrstne oblike sodelovanja med veteranskimi in domoljubnimi organizacijami dajejo dobre rezultate, zato bodo z njimi nadaljevali tudi v prihodnje.
Dogodek so udeleženci nadaljevali v Cerknem, kjer je bila za vse udeležence organizirana malica in ga zaključili s prijateljskim druženjem.