VABLJENI NA OGLED FILMA »BITKA ZA HOLMEC«

Filmsko gledališče v Idriji bo v nedeljo 02. junija 2024 ob 19. uri predvajalo dokumentarni film Bitka za Holmec.
Film pripoveduje zgodbo o enem izmed odmevnejših vojaških spopadov med slovensko osamosvojitveno vojno, o spopadu na mejnem prehodu Holmec, ki se je odvijal med 27. in 29. junijem 1991.

Opis zgodbe:
Prvič po tridesetih letih se na mejnem prehodu Holmec srečajo nekdanji nasprotniki, ki so se borili v bitki za ta mejni prehod.

Nekdanji poveljnik stražnice, vodnik JLA, Husein Šabić, sreča Otokarja Praperja, nekdanjega poveljnika miličnikov, ki je bil v boju težko ranjen.

Kaj se je zgodilo na mejnem prehodu? Pomembna zmaga v slovenski vojni za samostojnost ali prvi vojni zločin v vojnah na prostoru bivše Jugoslavije? Kaj se je zgodilo z vojaki, ki so se predajali na platoju pred stražnico, nakar so se med streljanjem razbežali? Vse pa je posnel sodelavec avstrijske javne televizije ORF, Slovenec Ivan Klarič.
Film z intervjuji in arhivskim gradivom zgradi kronologijo dogajanja, hkrati pa na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, s pomočjo slovenskih pravnic, razišče pristojnosti tega sodišča. Bivša glasnogovornica nekdanjega Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo, novinarka, francozinja Florence Hartmann, pojasni delovanje tega sodišča in svoj, medijsko izjemno odmeven, spor z njim.
Film je dobil številna mednarodna priznanja in nagrade (najpomembnejše):
– Toronto Documentary Feature & Short Film Festival – Kanada – oktober, 2022 – NAGRADA: za najboljšo filmsko fotografijo
– Brno Film Festival – Češka republika – januar, 2023 – NAGRADA: častna omemba
– Moscow Indie Film Festival – Rusija – junij, 2023 – NAGRADA: za najboljši film, najboljšo glasbo, najboljši zvok.

OZ VVS Idrija Cerkno vam vljudno  priporoča ogled tega zanimivega filmskega zapisa o dogodku iz osamosvojitvene vojne!

Povzeto po: www.kinoidrija.org