S SVEČANOSTJO V SPOMINSKEM PARKU OSAMOSVOJITVE SLOVENIJE V IDRIJI POČASTILI DAN DRŽAVNOSTI

Območno združenje veteranov vojne za Slovenjo Idrija Cerkno je v ponedeljek, 24.06.2024 v spominskem parku osamosvojitve Slovenije v Idriji, ponovno pripravilo svečanost v počastitev Dneva državnosti.
Ker učitelje in učence iz Osnovne šole Idrija ter veterane vojne za Slovenijo iz Območnega združenja Idrija Cerkno povezuje že dolgoletno uspešno sodelovanje v različnih oblikah, so tudi tokratno svečanost pripravili skupaj.
Program se je pričel s prihodom praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter postroja veteranov vojne za Slovenijo in Policijskega veteranskega društva Sever, ki so na prizorišče prinesli slovensko trobojnico. Ob intonirani državni himni in ob častnem pozdravu praporov, je vojni veteran Alfred Pregelj, slovensko zastavo dvignil na obnovljen drog na katerem je slovenska trobojnica prvič zaplapolala na svečanosti ob razglasitvi samostojnosti Slovenije pred triintridesetimi leti.
Svečanost se je nadaljevala s programom, ki ga je povezovala učenka osnovne šole Vita Vidmar. Udeležence sta s pozdravnimi nagovori nagovorila podpredsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Franci Ferjančič in župan Občine Idrija Tomaž Vencelj.
Kot slavnostni govornik pa ja nastopil Samo Bevk, vojni veteran, zgodovinar in nekdanji poslanec Državnega zbora. V svojem nagovoru je povdaril pomen slovenskega osamosvajanja ter se poklonili ljudem in dogodkom, ki so se v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo odvijali na območju tedanje občine Idrija. Opozoril pa je tudi na sedanje razmere, ki ljudem v lokalnih skupnostih niso vedno naklonjene. V naslednjem prispevku njegov govor objavljamo v celoti.

Kulturni program svečanosti so pripravili in prisrčno izvedli recitatorji iz Osnovne šole Idrija in pevci Otroškega pevskega zbora Osnovne šole Idrija pod vodstvom Elizabete Lampe.