ZA ODLIČNO SODELOVANJE JE ZVEZA VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO PREJELA ZAHVALNO LISTINO MINISTRSTVA ZA OBRAMBO

V petek 5.7.2024 je na Ministrstvu za obrambo RS potekala svečanost. Ob prisotnosti vodstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo ter predstavnikov Območnih in pokrajinskih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo, OZ VVS Idrija Cerkno je zastopal Vladimir Sedej, je minister za obrambo Marjan Šarec Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, za odlično sodelovanje podelil zahvalno listino in kipec generala Maistra .

V obrazložitvi je Ministrstvo za obrambo med drugim zapisalo: “Ministrstvo za obrambo podeljuje zahvalno listino Zvezi veteranov vojne za Slovenijo za odlično sodelovanje in pomoč pri ohranjanju spomina in zgodovinskih vrednot na slovensko osamosvojitev ter širjenje zavesti mlajšim generacijam.”
V svojem nagovoru ob podelitvi je minister Šarec med drugim poudaril pomen širjenja vrednot osamosvajanja in domoljubja med mladimi. Kot je dejal, je neprecenljivo to, da veterani gredo po šolah in mladim predstavljajo takratne dogodke. Morda je to še težje kot je bilo v vojni, kajti sedanja mlada generacija se obnaša drugače, živi drugače kot se je takrat in živi v drugačnem svetu. Občudujem vašo voljo, da mladi generaciji predstavljate takratne dogodke. Dneva državnosti ne bi praznovali če ne bi bilo vas, ki ste se leta 1991 pa tudi že prej vzeli v roke orožje, se oblekli v uniforme in odšli negotovi usodi naproti. Mnogi ste doma pustili svoje družine, nekateri pa so za Slovenijo dali tudi svoje življenje. Opozoril je na resnost sedanjih razmer v svetu in izrazil zadovoljstvo nad tem, da se pri nas spreminja odnos do Slovenske vojske, k čemur s svojimi aktivnosti pomagajo tudi vojni veterani. Kot to zna, pa je minister svoj nagovor zaključil hudomušnim pristavkom, da ne odhaja v grob ampak le v Bruselj in bo vesel, če ga bodo veterani še kdaj povabili na njihove prireditve in na taka vabila se bo z veseljem odzval. Zahvalno listino in kipec generala Maistra je v imenu Zveze veteranov vojne za Slovenijo prevzel predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je v svojem zahvalnem govoru poudaril pomen sodelovanja med Ministrstvom za obrambo, Slovensko vojsko in Zvezo veteranov vojne za Slovenijo ter za vso pomoč in razumevanje v vseh letih dobrega sodelovanja.
Zveza veteranov se bo še naprej trudila za ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno in zgodovinskih vrednot in prenašanjem ter širjenjem zavesti mlajšim generacijam.
Ob tej priložnosti je predsednik ZVVS Ladislav Lipič ministru za obrambo Marjanu Šarcu in državnemu sekretarju Rudiju Medvedu podelil UBS ključka s filmom z naslovom Vojna brez sovraštva, ki je bil 25. 6. 2024 premierno predvajan tudi s strani nacionalne televizije.
V priložnostnem kulturnem programu je svečanost s svojim nastopom obogatil trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.
Ob podelitvi Zvezi veteranov vojne za Slovenijo izrekamo iskrene čestitke!